Historie společnosti LEGO | 90 let LEGO

Historie společnosti LEGO | 90 let LEGO

Anniversary

Aktualizace: LEGO dnes vydalo speciální video o historii k 90. výročí společnosti LEGO, o kterém vás samozřejmě chceme informovat.


LEGO je dnes jedna z nejznámějších hraček na celém světě a jako jedna z mála cílí i na dospělé fanoušky. Dnes, 10.8. slaví společnost LEGO 90 let, a proto je ideální okamžik si připomenout začátek a vývoj této společnosti. Pojďme se tedy podívat do historie kostiček, které zná snad každý.

V roce 1932 v Billundu dánský tesař Ole Kirk Christiansen začal vyrábět dřevěné hračky, které odstartovaly začátek společnosti LEGO. Jednou z nejznámějších dřevěných hraček se stal dřevěný kačer, který byl dokonce před dvěma roky vydán znovu v LEGO podobě.

Samotný název LEGO vymyslel však Ole Kirk Christiansen až o dva roky později, tedy v roce 1934. Slovo LEGO získal částečným spojením slov leg godt, což v češtině znamená doslova „hraj si dobře“.

Do roku 1942 se společnosti relativně dařilo a měla zisky, avšak právě v roce 1942 vypukl v dílně, kde se vyráběli hračky, požár a budovu zničil. Naštěstí se z toho firma vzpamatovala a Ole Kirk Christiansen nechal vybudovat novou dílnu.

V roce 1946 se Ole Kirk Christiansen jel podívat do Kodaně a koupil zde stroj na zpracování plastu. Tak LEGO konečně začalo vyrábět první kostičky stavebnice, kterou známe dnes. Postupně se stal systém LEGO kostiček velice oblíbeným a začal se prodávat i mimo Dánsko.

V roce 1960 potkal firmu LEGO další požár, který zničil většinu dřevěných hraček a Godtfred Kirk Christiansen, tedy syn Ole Kirk Christiansena, který převzal firmu po svém otci, se rozhodl dřevěnou výrobu již neobnovovat a plně se zaměřit na kostičky.

Godtfred Kirk Christiansen dostal také nápad na otevření prvního LEGOLANDU (1968), který se setkal s úspěchem, a k dnešnímu dni existuje již 11 těchto zábavních parků.

O 10 let později, tedy v roce 1978, spatřila světlo světa první LEGO minifigurka (v podobě, jak je známe dnes) a v roce 1989 s příchodem tématu "Piráti" začaly figurky dostávat i různé obličejové rysy.

V roce 1996 byla spuštěna webová stránka lego.com

Roku 1999 byla vybrána hračka LEGO jako “Toy of the Century” (Hračka století).

V roce 2003 byl otevřen první LEGO Store (Německo). Ke komu se tato informace ještě nedostala, tento rok se nový LEGO Store otevře i v České republice, více si můžete přečíst v našem dřívějším článku zde.

Společnosti LEGO se každý rok obecně daří a vykazuje velké zisky. Aktuálně má LEGO 5 výrobních továren, které se nacházejí v Číně, Maďarsku, Mexiku, Dánsku a dokonce i v České republice (Kladno), navíc LEGO v příštích letech plánuje otevřít další dvě továrny. LEGO v posledních letech vydává cca 450 normálních setů za rok z přibližně 40 různých LEGO témat.

Kromě stavebnic se LEGO zapsalo i do světa filmů a seriálů, a to především díky filmu LEGO příběh a seriálu Ninjago.

 

K 90. výročí vydalo LEGO 5 stavebnic z nichž 2 byly vybrány na základě hlasování LEGO komunity.

Historii společnosti LEGO také skvěle shrnuje následující video, které LEGO vydalo u příležitosti 80. výročí společnosti.

O nejznámějších LEGO tématech se můžete něco dočíst v našem nadcházejícím článku, který vyjde dnes o něco později.

Jak jste se dostali vy ke stavebnici LEGO? Můžete nám napsat do komentářů.

Líbí se mi

Autor

Mystery
Mystery
Jsem dlouholetý fanoušek LEGO stavebnic a zapálený stavitel. Rád sleduji aktuální novinky ohledně LEGO setů, časopisů, filmů i seriálů a velké události spojené s LEGO. Má oblíbená témata jsou především Ninjago a Technic, ale zajímám se v podstatě o všechny sety, které vyjdou. Mimo to se také snažím, co nejvíce komunikovat s českou a slovenskou komunitou LEGO fanoušků.
Pro přidání komentáře je třeba se přihlásit nebo registrovat.
Celkem 1 komentář
Nebicko
Nebicko
Když mi bylo 5 let, tak jsem k Vánocům 1989 dostal své první Lego. Byla to policejní stanice 6386. Mám jí dodnes. Dostala ale záhul, hrál jsem si s ní hodně, takže figurky mají prasklá těla, bílé díljy jsou mnohdy zežloutlé, ale i přesto chyví jen dva dílky, a to ze satelitu. Dnes si s ní hrají u babičky moje děti 🙂