LEGO Mindstorms bude tento rok ukončeno

LEGO Mindstorms bude tento rok ukončeno

Mindstorms

LEGO Mindstorms vzniklo v roce 1998 a mělo za úkol skloubit programování a hraní se stavebnicí LEGO. Za 24 let své existence mělo LEGO Mindstorms pouze několik výraznějších setů, ale i přesto si téma našlo mnoho fanoušků, a to dokonce možná spíše z řad programátorů než samotných LEGO fanoušků. Každopádně tento rok se LEGO rozhodlo LEGO Mindstorms ukončit, ačkoliv to neznamená, že LEGO končí s robotikou a programováním.

LEGO Mindstorms bude ukončeno na konci roku 2022, kdy bude vyřazen i poslední velký set z řady LEGO Mindstorms a to set 51515 Robotí vynálezce. Nicméně aplikace jako je LEGO® MINDSTORMS® Vynálezce by měli zůstat podporovány minimálně do roku 2024.

LEGO Mindstorms mělo za svou existenci 4 výraznější LEGO sety a také jeden zajímavý set jako dárek k nákupu na lego.com. První z těchto setů vyšel v roce 2006 a jednalo se o Mindstorms NXT, což byl poměrně malý set, který už šel ovšem naprogramovat. Zajímavější set LEGO Mindstorms, který běžel na stejné "inteligentní kostce" vyšel o 3 roky déle, tedy v roce 2009, tímto setem byl Mindstorms NXT 2.0, který byl jako hlavní model v podobě klasického robota, avšak nabízel návod i na jiné zajímavé alternativní modely. Snad nejpopulárnější set z řady LEGO Mindstorms je set 31313 Mindstorms EV3, který se objevil v roce 2013 a jako svůj primární model měl též robota, tentokrát však vypadal robot opravdu moderněji, stejně jako jeho předchůdce obsahoval i alternativní modely a především měl na sobě zcela nové prvky včetně tehdy nové ovládací kostky.

8527 Mindstorms NXT

8547 Mindstorms NXT 2.0

31313 Mindstorms EV3

A nakonec poslední výrazný set LEGO Mindstorms 51515 Robotí vynálezce přišel na trh v roce 2020, a to navíc zcela nečekaně, jelikož o něm nikde nebyla ani zmínka, dokud se neobjevil v letním LEGO katalogu. Sada sice přišla s novými prvky, ale nestala se nějak výrazně oblíbenou a možná i to je jeden z důvodů proč nyní bude LEGO Mindstorms ukončeno. K tomuto setu byla po určitou dobu jako dárek k nákupu sada 40413 Mini robots, což byla zmenšená verze setu Robotí vynálezce. Většina dalších setů LEGO Mindstorms pak byli jednotlivé prvky do větších modelů.

51515 Robotí vynálezce 40413 Mini robots

LEGO Mindstorms vždy patřilo k dražším věcem z LEGO nabídky, avšak pokud vás baví programování a skládání stavebnice, tak se jednalo o skvělou zábavu. Po ukončení LEGO Mindstorms zůstanou alternativou některé LEGO Education - Spike sety, které jsou ovšem často i dražší než LEGO Mindstorms a jsou primárně určené pro výuku. LEGO samozřejmě dál bude pokračovat také se sety, které využívají LEGO® Powered UP (s tím už má LEGO plány na několik následujících let a potrdilo nové sety) a LEGO® TECHNIC™ CONTROL+, nicméně tyto aplikace nemusí alepoň zatím poskytovat tolik možností.

Máte doma nějaký LEGO Mindstorms set? Dejte nám vědět do komentářů.

Líbí se mi

Autor

Mystery
Mystery
Jsem dlouholetý fanoušek LEGO stavebnic a zapálený stavitel. Rád sleduji aktuální novinky ohledně LEGO setů, časopisů, filmů i seriálů a velké události spojené s LEGO. Má oblíbená témata jsou především Ninjago a Technic, ale zajímám se v podstatě o všechny sety, které vyjdou. Mimo to se také snažím, co nejvíce komunikovat s českou a slovenskou komunitou LEGO fanoušků.
Pro přidání komentáře je třeba se přihlásit nebo registrovat.
Žádné komentáře
Prozatím tu není žádný komentář. Buďte první, kdo začne diskuzi.