Oblíbená LEGO témata | 90 let LEGO

Oblíbená LEGO témata | 90 let LEGO

Anniversary

LEGO má neuvěřitelnou řadu témat, z nichž některé už běží i více jak 20 let! LEGO má v současné době přibližně 40 různých tématických řad, které jsou aktuálně v prodeji. V tomto článku se však podíváme na 10, respektive 11 nejoblíbenějších LEGO řad! (Snažil jsem se vybírat nejoblíbenější témata, co nejvíce objektivně, ačkoliv na oblíbené tematické řady jako creator či speed champions už se nedostalo.)


Pojďme nejdříve na současná témata, kterým bude věnována většina článku.

Icons a Creator expert

LEGO Creator expert nabízelo různorodé modely, z nichž velice oblíbené byly modulární budovy. Toto téma však již zaniklo a sety určené primárně pro dospělé tak dlouho neměly oficiální téma (běžně se označovaly tyto sety jako 18+ či stále jako Creator expert), nicméně to se změnilo, a před pár měsíci konečně LEGO přišlo s řadou LEGO Icons, které obsahuje v podstatě to samé, co Creator expert, tedy různé modely, které jsou primárně určené dospělým. Každý rok vychází v tomto tématu oblíbené modulární domy. Většinou se zde každý rok objevují i větší vozidla, vánoční sety, a v poslední době i mnoho LEGO květin. Ostatní stavebnice této řady jsou často pouťové atrakce, sety inspirované filmy či seriály, atd.

Více stavebnic z těchto témat najdete zde (Icons) a zde (Creator expert). 

Marvel Super Heroes

Superhrdinové jsou obecně velice oblíbení a poslední dobou vychází opravdu hodně MCU filmů a seriálů, proto není divu, že toto téma je jedním z nejoblíbenějších. LEGO Marvel odstartovalo v roce 2012 a obsahuje již více jak 150 různých LEGO produktů. Za tu dobu již také vzniklo i několik kratších LEGO Marvel filmů, 3 počítačové hry a před pár lety začal vycházet i LEGO Avengers časopis s tím, že letos v červenci se do prodeje dostal dokonce samostatně i LEGO Spider-man časopis. LEGO navíc vydává sety v podstatě ke každému MCU filmu a tyto sety si oblíbili jak fanoušci LEGO stavebnic, tak fanoušci filmů, tudíž téma má poslední roky opravdu velikou úspěšnost. Na obrázcích níže můžete vidět LEGO Black Panther: Wakanda nechť žije sety, které vyšly před pár týdny, ale nestihli jsme je vám zde více podrobně představit.

Více stavebnic z tohoto tématu najdete zde.

Star Wars

LEGO Star Wars je opravdu neskutečně oblíbené, a to dokazuje i fakt, že běží již od roku 1999 a neustále je o něj obrovský zájem. Stejně jako u Marvelu, i u Star Wars jsme dostali několik speciálních kratších filmů, z nichž poslední vyšel teprve před pár dny na Disney+. Dlouhou dobu běží také LEGO časopis k tomuto tématu, a ročně je vydáváno pár desítek produktů. Každý rok jsou zpravidla vydávány i UCS (Ultimate Collecter Series) sety, které jsou opravdu velké a obecně se jedná o jedny z největších LEGO setů každý rok. Na nejnovější UCS set se můžeme těšit již letos na podzim, kdy bude představen velký LEGO Razor Crest.

Více stavebnic z tohoto tématu najdete zde.

Harry Potter

K tomuto tématu se LEGO vrátilo po dlouhé pauze teprve několik let zpátky, ale okamžitě si získalo spousta fanoušků a pokračuje dosud. LEGO k tomuto kouzelnickému světu dělá opravdu zajímavé a originální sety, které jinde nenajdete. Krásným příkladem originality jsou LEGO Harry Potter učebny, které se dají složit tak, že vypadají jako kniha. Každý rok na začátku září (případně koncem srpna) také vychází jeden velký set z tohoto čarovného světa. Tento rok se můžete těšit na Hogwarts Express™ – Collectors' Edition (Spěšný vlak do Bradavic – sběratelská edice), který vám představíme ještě dnes!

Více stavebnic z tohoto tématu najdete zde.

Ninjago

LEGO Ninjago, toto originální téma oslavilo minulý rok již 10 let, a ačkoliv má letošní rok být pomyslným zakončením aktuálního příběhu, tak již teď víme, že tato řada bude pokračovat i příští rok. Pravděpodobně především díky seriálu oslovilo toto téma spousta mladších LEGO stavitelů, a od té doby byl vybudován neskutečně dlouhý příběh. Díky své oblíbenosti se seriál dočkal v roce 2017 i filmové podoby, která již však nesklidila takový úspěch jako zmiňovaný seriál. Každý rok jsou tu k vidění sety s draky, roboty či spinnery. Ninjago svět je však tak rozmanitý, že si tu i dospělí jistě občas najdou zajímavé sety.

Více stavebnic z tohoto tématu najdete zde.

City

Co je klasičtějšího než LEGO City téma. Toto téma obsahuje spousta různých vozidel od policie, přes vlaky, až po letadla. Tato ikonická LEGO řada je tu již spoustu let a je zde vidět obrovský vývoj oproti jejím začátkům.

Více stavebnic z tohoto tématu najdete zde.

Friends

Snad nejúspěšnější LEGO řada pro dívčí svět odstartovala v roce 2012 spolu s originálním seriálem LEGO, a dočkala se velké obliby u dívek různého věku. V tomto tématu najdeme mnoho budov, vozidel, ale i spousta oblíbených zvířátek. Původní seriál, který se dočkal i televizního filmu, byl již sice ukončen, ale byl nahrazen novým, aby téma získalo nové mladší fanoušky. Sety LEGO Friends jsou dost barevné a hravé. Tato řada se již stala také neodmyslitelnou součástí LEGO stavebnic.

Více stavebnic z tohoto tématu najdete zde.

Technic

LEGO Technic disponuje speciálními dílky a LEGO systém kostičky používá spíše na doladění detailů. Jedná se o oblíbenou řadu plnou vozidel, z nichž mnoho je dokonce licencovaných a velice věrných své reálné kopii. LEGO Technic sety jsou také čím dál více motorizovány, ačkoliv jejich motorizace nepatří mezi levné záležitosti. Dříve měl prakticky každý Technic set i možnost druhého modelu, to však už poslední roky moc neplatí a B modely jsou už jen u vybraných setů, nicméně na internetu existuje spousta kreativních fan designérů, kteří si modely přestavují a sdílí i instrukce. Řada LEGO technic už zaujala řadu mladších i starších stavitelů, ačkoliv má také mnoho odpůrců, kteří nedají dopustit na klasické LEGO systém kostičky. (V oddělení LEGO Technic pracuje i jediný český lego designér.)

Více stavebnic z tohoto tématu najdete zde.


A nyní se pojďme podívat do minulosti alespoň na dvě starší, avšak velice oblíbená, LEGO témata na jejichž motivy vyšly i sety k 90. výročí LEGO.

LEGO Castle

LEGO Castle běželo dlouhou dobu a za tu dobu si toto téma získalo spousta fanoušků, avšak po roce 2013 se téměř přestaly objevovat sety spojené s rytíři, a mnoho fanoušků tak bylo značně zklamaných. V posledních letech jsou ale hlasy těchto fanoušků dost slyšet a LEGO se jim konečně rozhodlo vyhovět tím, že se sety s touto tématikou objevují v různých řadách jako je Ideas, Creator nebo Icons.

Více stavebnic z tohoto tématu najdete zde.

LEGO (Classic) Space

LEGO Space je obecně velice oblíbené a stejně jako LEGO Castle se postupně vytrácelo. Zvláště oblíbený z řady Space byl Classic Space, který obsahoval řadu barevných klasických astronautů a také různé raketoplány, vesmírné základny či vesmírná vozidla. Jedním z velice známých Classic Space kosmonautů se stal Benny z LEGO příběhu. Jednou za čas se objevuje set s klasickým kosmonautem, ale až teď na oslavu 90. výročí jsme konečně dostali velký plnohodnotný set, tak uvidíme, jestli se LEGO rozhodně více začleňovat tato stará oblíbená témata i nadále.

Více stavebnic z tohoto tématu najdete zde.

Jaká je vaše oblíbená řada? Můžete nám napsat do komentářů.

Líbí se mi

Autor

Mystery
Mystery
Jsem dlouholetý fanoušek LEGO stavebnic a zapálený stavitel. Rád sleduji aktuální novinky ohledně LEGO setů, časopisů, filmů i seriálů a velké události spojené s LEGO. Má oblíbená témata jsou především Ninjago a Technic, ale zajímám se v podstatě o všechny sety, které vyjdou. Mimo to se také snažím, co nejvíce komunikovat s českou a slovenskou komunitou LEGO fanoušků.
Pro přidání komentáře je třeba se přihlásit nebo registrovat.
Celkem 1 komentář
marvelson
marvelson
já souhlasí s ninjagem, marvelem, harry potterem, star wars a castle