Recenze | LEGO plastové x papírové sáčky

Recenze | LEGO plastové x papírové sáčky

Různé, Recenze

Letošní rok přináší v LEGO světě mimo jiné i velký přechod z plastových sáčků na sáčky papírové. V této recenzi bych se tak chtěl tomuto kroku společnosti LEGO krátce věnovat a porovnat tyto dva druhy obalů.


LEGO používá plastové sáčky řadu let, avšak s cílem větší udržitelnosti a zlepšení ekologii bylo ve společnosti LEGO již před několika lety rozhodnuto o přechodu na papírové sáčky. Tyto papírové sáčky se pak poprvé objevily v reálném výrobku v roce 2021, konkrétně v setu 4002021 10 let NINJAGO®, Chrám slavností, který byl určený ovšem pouze pro zaměstnance LEGO (jako vánoční dárek). Na trh, a tedy k široké veřejnosti se sáčky začaly dostávat až později v roce 2023, kdy na ně lidé občas narazili u stavebnic LEGO Harry Potter, nicméně až letos se výrazně přechází na papírové sáčky, a pokud si koupíte v letošním roce nový LEGO set, tak máte již poměrně velkou šanci, že bude obsahovat právě pytlíčky z papíru (můžete se také setkat s kombinací plastových a papírových sáčků v jednom setu).

A nyní již k recenzi samotných sáčků. Řekl bych, že největším rozdílem je průhlednost, zatímco plastové sáčky jsou průhledné, tak papírové samozřejmě ne, což z mého pohledu není žádná velká nevýhoda, nicméně pokud omylem nevysypete celý obsah sáčku, tak si toho na první pohled všimnete spíše právě u plastových pytlíků. Na druhou stranu neprůhledné papírové sáčky mají zase speciální design s potiskem LEGO dílků, což je z mého pohledu sice zbytečný, ale vůbec ne špatný bonus, navíc tak každý člověk ihned pozná, co pytlík obsahuje, i když bude jen tak někde pohozený.

 

Dalším patrným rozdílem je, že papírové sáčky mají šipkami jasně naznačeno, kde je máte otevřít a větší sáčky pak mají dokonce perforování pro snazší otevření. Bohužel však menší sáčky, byly alespoň v mém případě maximálně naplněny a jejich roztržení podle šipky se nezdálo ideální (zaprvé šly hůře trhat, protože v oblasti „trhání“ byly dílky a za druhé by se při větším škubnutí dílky rozletěli všude), mnohem praktičtější bylo sáček otevřít klasicky a celý obsah pohodlně vysypat.

 


Závěrem bych dodal, že mně osobně tento krok přechodu na papírové sáčky vůbec nevadí, a pokud to pomůže alespoň trochu šetřit přírodu, tak je to z mého pohledu správný krok. Mezi oběma druhy sáčků nevidím žádný zásadní rozdíl a myslím, že svému účelu poslouží oba druhy balení stejně.

Co říkáte vy na nové papírové sáčky a už jste na ně v nějaké stavebnici narazili? Dejte nám vědět v komentářích.

Líbí se mi

Autor

Mystery
Mystery
Jsem dlouholetý fanoušek LEGO stavebnic a zapálený stavitel. Rád sleduji aktuální novinky ohledně LEGO setů, časopisů, filmů i seriálů a velké události spojené s LEGO. Má oblíbená témata jsou především Ninjago a Technic, ale zajímám se v podstatě o všechny sety, které vyjdou. Mimo to se také snažím, co nejvíce komunikovat s českou a slovenskou komunitou LEGO fanoušků.
Pro přidání komentáře je třeba se přihlásit nebo registrovat.
Celkem 3 komentáře
Nikky
Nikky
Tak to sa teším až narazím na nový druh vreciek, ešte som sa s nimi nestretla, tak možno budem mať počas roka šťastie :-)
Technicman
Technicman
Papírové sáčky jsem měl již v listopadu 2023 u setu 21338. Jsou myslím celkem fajn :-)
Antonin
Antonin
Skoda jen ze i tento sacek neni zaviratelny .. protoze vetsina lidi si koupi plastovvy sacek a tam vlozi po rozebrani setu kosticky.. takze kologie pokracuje dal svou cestou :))