Recenze | LEGO 10281 Bonsaj & LEGO 31208 Hokusai – Velká vlna

Recenze | LEGO 10281 Bonsaj & LEGO 31208 Hokusai – Velká vlna

Art, Icons, Recenze

LEGO v posledních letech dělá čím dál více dekorativních setů, které jsou určené primárně pro dospělé a v dnešní recenzi si představíme dva takovéto sety s nádechem Japonska, kterými můžete ozdobit svoji domácnost. Konkrétně se podíváme na set 10281 Bonsaj a 31208 Hokusai – Velká vlna.


Bonsaj

Číslo stavebnice:
10281
Počet dílků:
878
Počet minifigurek:
-
Doporučená cena:
1249 Kč
Datum vydání:
1. ledna 2021
Více informací o stavebnici

Začal bych menším ze dvou setů, tedy bonsají, která je součástí série LEGO Botanická sbírka, jež LEGO s velkým úspěchem každý rok dále rozšiřuje. Tento set představuje bonsaj v černém „květináči“ a na hnědém podstavci, který nutno dodat opravdu pomáhá zvýraznit set. Samotná bonsaj je pak se svými zelenými listy opravdu pěkná, a zvláště se mi líbí dva „šlahouny“ vedoucí od vrcholku stromku až k jeho kořenům, dále pak oceňuji to, jak je celý stromek obsypán asi 200 kulatými dílky 1x1, které představují hlínu a skvěle vyplňují „květináč“.

 

Tato sada však přichází s ještě jednou skvělou věcí, a tou je možnost výměny celé koruny stromku ze zelených listů na růžovobílé ve stylu japonské třešně. Musím říci, že obě varianty se mi velice líbí a ani se nedokážu rozhodnout která více. Výměna listů je pak velice snadná a zabere jen několik vteřin.

 

Jediné, co bych dokázal tomuto setu vytknout je částmi únavná stavba, kde při stavbě koruny musíte stavět pořád dokola to samé, ale nevnímám to jako podstatnou věc, přece jen výsledek je skvělý.


Hokusai – Velká vlna

Číslo stavebnice:
31208
Počet dílků:
1810
Počet minifigurek:
-
Doporučená cena:
2499 Kč
Datum vydání:
1. ledna 2023
Více informací o stavebnici

Jako další tu mám letošní LEGO Art set 31208 Hokusai – Velká vlna ztvárňující v LEGO podobě stejnojmenný obraz (Velká vlna u pobřeží Kanagawy) od japonského umělce, pana Hokusai Kacušika. Tento obraz je v LEGO podobě zachycen podle mě velice pěkně a velký rám přidává na jeho působivosti.

Samotný obraz je seskládán z několika vrstev, což pomáhá zvýraznit některé části, naopak značná část obrazu je seskládána klasickým LEGO Art způsobem, tedy pomocí 1x1 round tiles, dohromady to tvoří zajímavou kombinaci. Stejně jako set bonsaj využívá kreativně dílky žáby, tak u Velké vlny se takto kreativně využívají bílé holubice a bílé LEGO květy, které jsou součástí samotné vlny. Mimochodem všechny kostičky v tomto setu jsou potištěné, což je u Art rozhodně plus.

 

Opět je moje jediná možná výtka k tomuto setu proces stavby, který je u velkého rámu dosti repetitivní a unavující, ale na druhou stranu je pěkné vidět, jak rychle před vámi roste tato velká část setu a rám tu podle mě navíc ohromně přidává na celkovém dojmu. Set má pak rozměry včetně rámu 39 cm na výšku a 52 cm na šířku.


Osobně mám japonskou kulturu poměrně rád a oba tyto sety mě na první pohled uchvátili. Myslím, že pokud si chcete domácnost zpestřit něčím zajímavým právě s japonskou tématikou, tak tyto sety jsou ideální volbou, a to i pro lidi, kteří normálně LEGO nesbírají.

Líbí se vám dekorativní sety LEGO a máte doma nějaký? Dejte nám vědět v komentářích.

Líbí se mi

Autor

Mystery
Mystery
Jsem dlouholetý fanoušek LEGO stavebnic a zapálený stavitel. Rád sleduji aktuální novinky ohledně LEGO setů, časopisů, filmů i seriálů a velké události spojené s LEGO. Má oblíbená témata jsou především Ninjago a Technic, ale zajímám se v podstatě o všechny sety, které vyjdou. Mimo to se také snažím, co nejvíce komunikovat s českou a slovenskou komunitou LEGO fanoušků.
Pro přidání komentáře je třeba se přihlásit nebo registrovat.
Žádné komentáře
Prozatím tu není žádný komentář. Buďte první, kdo začne diskuzi.